Onze blog

DNA
Vitaliteit zit in ons DNA!

Een vitale toekomst van een organisatie hangt grotendeels af van vitale medewerkers. Langdurig fitte mensen zijn productiever en innovatiever. In sterk concurrerende markten zoals we die tegenwoordig ervaren, zijn deze eigenschappen van cruciaal belang.

Maar chronische ziekten zijn een grote bedreiging voor de vitaliteit van medewerkers. In Nederland hebben op dit moment bijvoorbeeld 900.000 mensen diabtes tye 2 en ieder jaar komen er 55.000 mensen bij. De ziektelast is dus groot. Volgens het CBS gaf Nederland in 2015, 95 miljard euro uit aan zorg.

Veel ziekten zijn voor een groot deel vermijdbaar als we andere lifestyle keuzes zouden maken. Een voorbeeld zijn hart- en vaatziekten. Een Interheart studie heeft bewezen dat 90% van alle hartinfarcten te wijten zijn aan ongezond eten, te weinig bewegen, overgewicht, roken, stress en een hiermee samenhangende hoge bloeddruk en diabetes.

De toekomst van vitaliteit

Preventie heeft de toekomst, daar zijn veel e-Health specialisten het over eens. Maar waar te beginnen? Hoe weten we wat persoonlijke aandachtspunten zijn op het gebied van lifestyleverbetering?

In de basis is gezond eten en voldoende beweging voor iedereen aan te raden. Maar een goede gezondheid is niet voor iedereen op dezelfde manier de behalen. De één reageert bijvoorbeeld goed op koolhydraten, terwijl de ander hier snel van aan komt. De één krijgt energie van het eten van zuivelproducten, terwijl de ander er juist in energie op achteruit gaat. De één zal zich snel fitter voelen door te gaan krachttrainen, terwijl de ander juist vet ophoopt door dezelfde krachttraining. Waarin zit deze verschillen verscholen? In de code van ons leven, ons DNA.

De modernste DNA onderzoekstechnieken maken het mogelijk inzicht te krijgen in ons DNA op het gebied van lifestyle. Denk hierbij aan gevoeligheid voor stress, kans op overgewicht en in welke mate cafeïne wordt afgebroken. Actuele gezondheid is een som van genetische aanleg en huidige lifestyle, nature vs. nurture dus. Ken je je genetische aandachtspunten, dan kun je daar je lifestyle op een passen.

Ultieme bewustwording

Uit ervaring kan ik zeggen dat de uitkomsten van een DNA lifestyle onderzoek zorgen voor ultieme bewustwording. Het komt heel dichtbij, omdat het niet langer meer gaat over een algemeen advies, het is persoonlijk. Er is geen ontkomen meer aan. Tijd voor actie. Ik weet met welke lifestyle adviezen ik aan de slag kan om mijn gezondheid te verbeteren.

Vitale medewerkers hebben de toekomst. En vitaliteit zit in ons DNA!

Over VitalGene
VitalGene biedt een persoonlijk vitaliteitsconcept. Op basis van individuele genetische aandachtspunten, bieden we een vingerprik bloedtest, om te kunnen achterhalen of een genetisch aandachtspunt zich tot een acuut risicopunt ontwikkelt. De persoonlijke VitalApp helpt deelnemers actief met hun lifestyle aan de slag te gaan.

Meer lezen? Wellicht zijn de volgende artikelen interessant:
Leefstijl als medicijn, nrclive.nl, 19 april 2017, Fitheid is welvaart, nrclive.nl, 3 mei 2017. Meer weten over DNA? Lees ons blog ‘DNA ontrafeld’.